Vijenac 688 - 690

Glazba

IZDVAJA

Tamara Jurkić Sviben


 

 Nova knjiga: Franz Lehár –

kapelnik carske i kraljevske mornarice u Puli (1894–1896) – U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli 3. srpnja predstavljena je knjiga Franz Lehar – kapelnik carske i kraljevske mornarice u Puli (1894-1896) autorica Lade Duraković i Marijane Kokanović Marković u izdanju Pomorskog i povijesnog muzeja Istre.

Prezentacija je organizirana uz obilježavanje 150. godišnjice rođenja skladatelja i kapelnika Franza Lehára (1870–1948). Tom prigodom publika je mogla pogledati izložbu te dokumentarni film koji donosi nepoznate detalje iz pulskog razdoblja umjetnikova života te govori o pojedinim skladbama nastalim u Puli, u kontekstu sociokulturnog ozračja grada koncem 19. stoljeća. U glazbenom dijelu sudjelovali su mezzosopranistica Sofija Cingula i sopranistica Marija Kuhar Šoša te pijanisti Elda Krajcar Percan i Sandro Vešligaj. Suradnja pulske muzikologinje Lade Duraković i muzikologinje Marijane Kokanović Marković iz Novog Sada rezultirala je objedinjavanjem spoznaja – Marijanine o opereti, vojnoj i salonskoj glazbi i Ladine o glazbenom životu Pule u prošlosti. Nakon što su rezultat toga istraživanja predstavile u muzikološkom časopisu Arti musices Hrvatskog muzikološkog društva napisale su knjigu i prepravile popis Leharovih djela skladanih u Puli.

7. Piano Loop Festival –

Piano Loop Festival međunarodni je festival koji se održava od 2010. tijekom kolovoza u Splitu. Osim koncertne produkcije, festival organizira brojne seminare uglednih pijanističkih pedagoga tijekom cijele godine. Ove godine festivalski koncerti predstavljaju trenutno najvažnija imena suvremenoga hrvatskog pijanizma. U podrumima Dioklecijanove palače terminima u 20 sati festival će započeti 16. kolovoza koncertom Piano 24 / Piano Marathon, nakon kojeg se svaku večer nižu recitali hrvatskih pijanista Ivana Krpana, Martine Filjak, Gorana Filipeca i Kemala Gekića.

Detalje o programima možete saznati i pratiti na službenoj internetskoj i Facebook stranici Pianoprojekt.hr, Piano Loop Festival.

Otvorena 7. Hrvatska flautis­tička akademija u Karlovcu –

U sklopu Karlovačkoga zvjezdanog ljeta koncertom flautistice Lucije Stilinović i pijanista Danijela Detonija 12. srpnja u Gradskom kazalištu Zorin dom otvorena je sedma Hrvatska flautistička akademija u organizaciji agencije Petar Ćurić. Događaj međunarodno znan kao Croatia Flute Academy ove je godine koncipiran kao mini-akademija.

Za razliku od prethodnih godina, ova se sezona oslanja ponajprije na hrvatske umjetnike i domaću publiku iz Karlovca i Karlovačke županije. Flautistica Ana Batinica, prva flauta Zagrebačke filharmonije, održala je predavanje u Karlovačkom glazbenom paviljonu, a u nedjelju je na istom mjestu kvartet flauta 4 Syrinx održao edukativnu radionicu s temom komorni sastavi i repertoar za flautu te cjelovečernji koncert Klasični evergreen na flautistički način. Detaljan program dostupan je na Facebook stranici FluteAcademy.

Vijenac 688 - 690

688 - 690 - 16. srpnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak